10 טעויות נפוצות בצילום נוף
- Amos Ravid
- 7 days ago
- 3 min read
Updated: 5 days ago
אם אתם מצלמים עם מצלמה או בטלפון הנייד ורוצים לשפר בקלות ובמהירות את צילומי הנוף שלכם הפוסט הבא בשבילכם. טעויות נפוצות בצילום נוף ואיך אפשר בקלות להימנע מהן

הכלל הראשון בצילום נוף הוא שאין חוקים ואין כללים. כמו שאמר פעם אנסל אדאמס, צלם הנוף המהולל: "אין חוקים לתמונות טובות, יש רק תמונות טובות". ובכל זאת הנה כמה טיפים שיכולים בקלות רבה לשפר את התמונות שלכם ולמנוע טעויות נפוצות בצילום נוף.
הגדרות צילום לא מתאימות
בדקו את הגדרות המצלמה בתחילת כל צילום. ודאו שלא נשארתם על ההגדרות של הסשן הקודם. שימו דגש על הפוקוס האוטומטי (שהוא לא במצב ידני ושכחתם) ועל פיצוי החשיפה אם השתמשתם בו. יש נטייה מעצבנת לגלות ששכחנו לעשות את זה רק אחרי שחזרנו הביתה, ואז זה עלול להיות קצת מאוחר מידי.
תמונה בלי נושא
מצאו נושא לתמונה. מה בעצם אתם מצלמים. "אין דבר גרוע יותר מתמונה חדה של נושא מטושטש" (עוד ציטוט נהדר של אנסל אדאמס הגדול). הר, סלע מעניין, עץ עם אופי, סירה ועוד ועוד. כל אלמנט בולט שמושך את תשומת הלב וממקד את הצופה. גם שקיעה יפה יכולה לשמש אחלה נושא. בשפת הצלמים קוראים לזה לפעמים "עוגן".

תפסת מרובה לא תפסת
ובאותו הקשר, ריבוי אלמנטים שמפוזרים על פני הפריים יוצר תמונה רועשת, בלבול אצל הצופה וחוסר יכולת להתמקד. כמו שאומרים בעברית פשוטה Make It Simple. אל תנסו לתפוס את הכל. המצלמה רואה את הדברים אחרת מאיתנו ואין לה את היכולת שיש לנו להתמקד בעיקר. שימוש באורך מוקד גדול יותר יכול לעזור במקרים כאלו.
אופק עקום
אופק עקום הוא טעות נפוצה ואם להודות די מעצבנת שקל מאוד להימנע ממנה. העזרו באופק המלאכותי של המצלמה/טלפון שלכם או בקווי הגריד אם קיימים. אם לא קיימים עשו זאת לפי העין. בדקו בעריכה וישרו במידת הצורך.
קומפוזיציית חצי חצי
אם כבר מדברים על קו האופק, הציבו אותו בשליש העליון או התחתון של התמונה. קו אופק שחוצה את התמונה לרוחבה במרכז בדרך כלל עובד פחות טוב ועלול להפריע בעין. שליש עליון או תחתון? זה כבר תלוי בכם ובסצנה שאתם מצלמים.

שמיים שרופים
שמיים שרופים (לבנים) נוצרים בגלל טווח דינמי גדול מידי מעבר ליכולת החיישן. הם יוצרים אזור גדול שלא תורם כלום לתמונה. במידת הצורך השתמשו בפילטר מדורג או בשילוב מספר חשיפות (אפשרי גם בטלפונים ניידים). אם אין ברירה אחרת הקטינו את השמיים למינימום. פוסט מורחב על חשיפה נכונה בצילום נוף נמצא כאן.
לצלם בצהריים
השמש הגבוהה בשעות הצהריים יוצרת ניגודיות חזקה ואור "קשה" ולא מחמיא. השתדלו לצלם מעט לפני/אחרי הזריחה והשקיעה ותגלו שהתמונות שלכם משתפרות פלאים. לא סתם השעות הללו נקראות בשפת הצלמים "שעות הזהב". בצהריים נחים (או מחפשים לוקיישנים לזריחה של מחר).

תמונה לא חדה
אין דבר מבאס יותר מלהגיע הביתה ולגלות שהתמונה הכי טובה שצילמתם לא חדה. בעיקרון, עדיף תמיד להשתמש בחצובה. אם אתם מצלמים מהיד הקפידו על חשיפה קצרה והפעילו את מייצב התמונה. אחזו את המצלמה/טלפון בשתי ידיים והתייצבו לפני הצילום. לחצו בעדינות על כפתור החשיפה ובדקו את התוצאה בשטח על ידי הגדלת התמונה. טיפים לקבלת תמונות חדות בצילום נוף נמצאים כאן.
לצלם תמיד מגובה העיניים
אני לא אומר שאי אפשר לצלם מגובה העיניים, לפעמים זה אפילו רצוי, אבל אם אתם רוצים ליצור עניין בתמונה חפשו גם זוויות פחות שגרתיות. נסו לצלם מגובה הברכיים למשל או אפילו נמוך יותר. זה מדגיש את מה שנמצא בחזית, קרוב אליכם (ה Foreground). נסו זאת, לפעמים זה מה שעושה את התמונה.
לצלם רק בלוקיישנים אייקוניים
לוקיישנים אייקוניים הפכו כאלו בגלל סיבה מוצדקת. בדרך כלל. אבל רק שתדעו שהם צולמו כבר מיליוני פעמים על ידי מיליוני צלמים. אז אחרי שצילמתם אותם (לצד מיליון צלמים) חפשו גם "סתם מקומות יפים". ככה תזכו לצלם תמונות נוף לא פחות יפות והרבה יותר מקוריות.

Commenti