שקיעות וזריחות הן הזמן המתאים והיפה ביותר לצילום נוף. לא בכדי פרק הזמן הזה שקצת אחרי הזריחה ולפני השקיעה זכה לשם "שעות הזהב" וצלמי נוף מתכווננים בדיוק אליו. בשעות הללו השמש הנמוכה מספקת תאורה חמימה ואווירה מושלמת. בתוספת עננות טובה מתקבלת גם טקסטורה יפה וצבעים מרהיבים בשמים. השתכנעתם? אז הנה כמה טיפים שיסייעו בצילום נוף בשקיעות ובזריחות.
שקיעות וזריחות הן הזמן המתאים והיפה ביותר לצילום נוף. ולא רק הזריחות והשקיעות עצמן אלא הזמן שמעט לפני השקיעה ואחרי הזריחה מספק את התאורה המחמיאה ביותר לצילום נוף. בשעות הללו השמש הנמוכה מספקת תאורה חמימה ואווירה מושלמת. הנה כמה טיפים לצילום נוף בזמן שקיעות וזריחות.
שקיעה או זריחה
בגדול זה אותו הדבר חוץ מהכיוון של השמש שהוא השיקול המרכזי. תכננו לפי כיוון הצילום הרצוי ללוקיישן הספציפי. בחופי הים שלנו למשל השקיעה היא בדרך כלל הבחירה (ראו סעיף 'לאן לצלם'). כל מה שנכון לגבי השקיעה נכון לגבי הזריחה רק בהפוך. וכן, בשביל לצלם בזריחה צריך להתעורר באמצע הלילה, תתמודדו.
מה לצלם
השקיעה והזריחה נראות נהדר אבל לבד הן לא ממש מחזיקות תמונת נוף. חפשו נושא. סלעים מעניינים, הרים, עצים, נחלים, טקסטורות, לא חסר. נסו ליצור סדר הגיוני בין האלמנטים השונים בתמונה והולכת עין בין האלמנטים הקרובים לרחוקים. השקיעה והזריחה יספקו את הרקע.
לאן לצלם
צילום לתוך השמש השוקעת/זורחת (אור אחורי) יוצר את הצבעים העזים ביותר בשמיים, מדגיש את הטקסטורות ומספק את הדרמה. אור צידי גם הוא נהדר, יכול להחמיא לנושא וליצור קונטרסט, עומק ואווירה חמימה. אור קדמי (שמגיע מאחורי הצלם) פחות פופולרי בדרך כלל בצילום נוף, אבל במקרים מסויימים יכול להאיר ולהדגיש יפה את הנושא אז לא לפסול. הכל תלוי בלוקיישן, בקומפוזיציה ובתוצאה הרצויה.
אתגר החשיפה
צילום אל תוך השמש השוקעת עלול ליצור ניגודיות גדולה בין השמיים לקרקע, לפעמים גדולה מידי עבור המצלמה. הזהרו משמים שרופים או קרקע כהה מידי. ניתן להתגבר על כך על ידי שימוש בפילטר ND מדורג או על ידי שילוב חשיפות שונות וחיבור שלהן בעריכה. צלמו בקובץ RAW, הוא מעניק טווח דינמי גדול יותר ומאפשר בקלות רבה יותר להתגבר על מגבלות המצלמה בזמן העריכה.
הגיעו מוקדם
דאגו להשאיר מספיק זמן להתארגנות, למציאת קומפוזיציה ולדיוק שלה. בצילום זריחה כדאי לבצע היכרות מוקדמת עם הלוקיישן. בדקו באפליקציות ייעודיות או בתחזית מזג האוויר את שעת השקיעה/זריחה ותכננו את הלו"ז לאחור כדי שתהיו מוכנים בזמן. באזורים הרריים, בנחלים ועמקים השמש נעלמת זמן רב לפני שעת השקיעה (ומתגלה אחרי הזריחה), קחו זאת בחשבון בתכנון הזמנים.
הישארו מאוחר
הצבעים המטורפים ביותר בשמיים מתפרצים מעט אחרי שעת השקיעה. זה קורה בתנאי עננות מתאימים וכשזה קורה זה קורה מהר ולזמן קצר בלבד. אם אתם בעניין של שמיים מתפוצצים בצבעי כתום ואדום אל תמהרו להתקפל, כדי שלא תחזו במחזה המרהיב של הערב מהדרך חזרה לרכב.
עננות
עננות היא חומר הגלם לשקיעות וזריחות יפות במיוחד ובארץ זה קורה בדרך כלל בסתיו, בחורף ובאביב. עננות בינונית וגבוהה יוצרת צבעים מרהיבים בשמיים. עננות נמוכה יכולה אף היא להיות מעניינת. בדקו באפליקציות חיזוי עננות (clear outside, windy) או בתחזית מזג האוויר. יש צפי לעננות - צאו לצלם.
תכננו מראש
צילום נוף אינו ספונטני כפי שאולי נדמה. הוא דורש תכנון, הכנה והיכרות עם הלוקיישן. תכננו מראש את הלוקיישן באמצעות מפות, סיור מקדים או (עדיף) גם וגם. בדקו את כיווני השקיעה/זריחה באמצעות אפליקציות ייעודיות (TPE, PhotoPills ועוד) והיו מוכנים בזמן הנכון במקום הנכון.
הדברים הרגילים
כמו בכל צילום נוף: השתמשו בחצובה יציבה ושלט (או בטיימר הפנימי של המצלמה), צלמו בצמצם סגור יחסית (f/9 - f/16) לקבלת עומק שדה גדול, השתמשו במהירות התריס באופן יצירתי (מריחת או הקפאת תנועה), השתדלו לצלם באיסו נמוך לקבלת איכות תמונה מקסימלית וצלמו בקובץ RAW למקסימום איכות, רגישות וגמישות בעריכה). ואחרי כל זה הגיע הזמן לצאת לצלם. כמה שיותר.
コメント