חלוצי צילום הנוף היא סדרת כתבות המביאה את סיפורם של כמה מענקי הז'אנר הראשונים שאחראים במידה רבה על התפתחות התחום מראשית דרכו אל עבר מה שאנחנו מכירים כיום. והפעם סיפורו של פרנסיס בדפורד והקשר הארץ ישראלי.
הרבה חלקיקי אור עברו בעדשות מאז הצליח המדען הצרפתי ג'וזף ניספור נייפס לקבע לראשונה את התמונה בשם "מבט מהחלון בלה גרה" על גבי משטח מתכת ב-1826/7. החל ממחצית המאה ה-19 הפך הצילום לשימושי יותר וצלמים רבים ברחבי העולם החלו להנציח בעבודתם גם את הנוף והטבע, נושא שעד אז היה נחלתם הבלעדית של הציירים. בסדרת כתבות זו אביא את סיפורם של כמה מחלוצי צילום הנוף. צלמים פורצי דרך שאחראים במידה רבה על התפתחות התחום למה שאנחנו מכירים היום.
פרנסיס בדפורד החל לצלם כבר בתחילת שנות החמישים של המאה ה-19 והוא אחד מצלמי הנוף המוקדמים ביותר. הוא נולד וחי בלונדון ואת חייו הבוגרים החל כשרטט ומומחה בהדפסי ליתוגרפיה. לצלם התחיל בדפורד בסביבות 1851, ממש בשנים הראשונות בהן טכניקת הצילום על גבי משטח רטוב הפכה את התחום לזמין ונפוץ יותר (באופן יחסי כמובן). עד מהרה הוא התברג בצמרת הצלמים של התקופה.
בדפורד הרבה לצלם מבנים ארכיטקטוניים חשובים ואת הנופים של דרום מערב אנגליה. הצילום, שהיה אז עדיין בחיתוליו, רק החל את המסע להכרתו כתחום לגיטימי באומנות. למרות זאת, מעניין לשים לב שרבות מתמונותיו של בדפורד מזכירות במובנים רבים צילומי נוף מודרניים. הוא היה מהראשונים שהתייחסו לצילום לא רק כטכניקה לתיעוד אלא ככלי יצירתי לביטוי אומנותי.
במהלך שנות החמישים של המאה ה-19 ביצע מספר פרויקטים עבור בית המלוכה הבריטי שהעניקו לו פרסום ומוניטין רב. בנוסף סייע בדפורד בהקמת החברה המלכותית לצילום ב-1853 שמטרתה קידום אומנות ומדע הצילום וצילומיו הוצגו בתערוכות השנתיות של החברה. אחדים מהם אף נרכשו על ידי המלכה ויקטוריה ובעלה הנסיך אלברט ונמצאים עד היום באוסף האומנות המלכותי.
ב-1862 נבחר בדפורד על ידי יורש העצר ללוות אותו במסעו למזרח התיכון. במהלך ארבעת חודשי המסע ביקרה הפמליה המלכותית ביוון, טורקיה, לבנון, סוריה, ארץ-ישראל ומצרים. 210 הצילומים של בדפורד מהמסע המלכותי הם מהתיעודים המצולמים המוקדמים ביותר של האזור בכלל ושל ארץ-ישראל בפרט ועם שובו ללונדון זכו לעניין רב ופרסום נרחב.
לאחר חזרתו כבר נחשב בדפורד לאחד מצלמי הנוף הטובים והידועים בבריטניה. הוא הציג בתערוכות החשובות ביותר ואף הקים עסק מצליח לתמונות סטריאוסקופ שהפכו פופולריות בתקופה זו (תמונות כפולות שעל ידי צפייה באמצעות משקפיים ייעודיים מתקבל מראה תלת מימדי). לאורך כל חייו המשיך לצלם את הנופים הנהדרים של וויילס ודרום אנגליה. פרנסיס בדפורד הלך לעולמו בשנת 1894 בלונדון שם הוא קבור. 9,000 הנגטיבים שהותיר אחריו הופכים אותו לאחד הצלמים הפוריים של תקופתו ולאחד מחלוצי צילום הנוף כפי שאנו מכירים אותו היום.
כתבות נוספות בסדרה חלוצי צילום הנוף:
Comments